Countdown

miércoles, 18 de septiembre de 2013

La Mocaorà

LA MOCAORÀ

La Mocaorà és una celebració popular de la ciutat de València i circumdants, que té lloc el dia de la Comunitat Valenciana (9 d'octubre), que així mateix és el dia de Sant Donís, patró dels enamorats valencians.

La tradició consisteix que els homes regalin a les seves parelles un mocador  en el qual hi ha embolicats dolços fets amb massapà de diferents formes i colors que representen fruites i hortalisses de l'Horta de València.

Juntament amb la piuleta i el tronador també es fabricaven petites fruites i hortalisses, que segons la creença popular feien referència tant a la fertilitat de l'Horta de València, com a les hortalisses que els moros van regalar a la reina Donya Violante d'Hongria (esposa de Jaime I).

Ja des dels començaments, els dolços anaven embolicats en un mocador i tot junt, dolços i mocador, constituïa el regal per a la dona estimada. A poc a poc, el mocador va donar nom a la festivitat .

Per aquesta tradició, molts valencians consideren el 9 d'octubre com el dia dels enamorats (el seu Sant Valentín particular). També és tradició que les dones conservin tots els mocadors que la seva parella els regala any rere any des que comencessin a sortir (són una prova d'amor i com a tal són conservats).

9 d'octubre

DIADA NACIONAL DEL PAÍS VALENCIÀ

El 9 d'octubre és la Diada Nacional del País València i es commemora l'entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l'any 1238.
Les celebracions de caràcter local que es realitzen a València des de fa segles per recordar-ho van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.
A nivell de tot el territori valencià, és una celebració institucional que té com a origen directe en l'any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.



CELEBRACIÓ ACTUALMENT

Des de principis dels anys 1990 la programació consta de nombrosos actes que donen començament la vespra, el 8 d'octubre, amb la celebració d'un concert conmemoratiu al Palau de la Música, a carrec de la Orquestra municipal, i un festival pirotècnic en el llit del riu Turia de la ciutat de València. El 9 d'octubre se celebra institucionalment pel Consell i el President de la Generalitat amb una recepció institucional i amb el lliurament de les altes distincions i medalles de la Generalitat. A la ciutat de València continua celebrant-se la tradicional Processó Cívica, de caràcter municipal, però en la que també participen els membres del Consell. En 1991, es va reintroduïr el tedèum a la Catedral de València, com a primera etapa de la Processó Cívica. Des de 1995, amb l'arribada del PP al govern de la Generalitat, es va introduir una parada al Palau de la Generalitat per fer palès la relació entre la Senyera Coronada i el conjunt de la comunitat autònoma, que al 2006 es va suspendre per recuperar l'itinerari tradicional. L'acte final de la Processó Cívica és una ofrena de flors a l'estàtua del rei Jaume I, com es ve fent des de finals del segle XIX, situada a la plaça d'Alfons el Magnànim , on s'interpreta l'Himne de València.